Sociologi
Sociologi är det självklara ämnet för dig som är samhällsintresserad. Här får du lära dig om hur mänskliga samhällen fungerar, utvecklas och organiseras. Sociologi ger dig verktyg inom teori och metod så att du kan analysera samhället och olika sociala sammanhang.
%20Sociologi.jpg)
Sergels torg. Foto: Vladimir Mucibabic/Mostphotos
Ämnesbeskrivning
Du lär dig förstå hur människors hälsa och arbetsliv påverkas av kön och social och etnisk bakgrund. Ämnet passar också dig som är intresserad av ojämlikhet och diskriminering utifrån genus, klass, etnicitet och funktionsförmågor.
Sociologi ger dig kunskap om hur människors identitet hänger ihop med religion, etnicitet, genus och kön. Du får också insikt om hur etniska konflikter uppstår.
Utbildningen i sociologi ger dig god förmåga att analysera och utreda samhällsfrågor. Dessutom lär du dig att bedöma och värdera undersökningar om samhällsfenomen. Du får kompetens inom både kvantitativa och kvalitativa metoder.
Sociologi är ett viktigt ämne i sig och samtidigt ett bra komplement till andra samhällsvetenskaper. Du kan även kombinera ämnet med teknik, medicin, filosofi och juridik.
Arbetsmarknad och karriär
Sociologer kan söka jobb inom stat, kommun och regioner samt på privata företag. Efter studierna kan du arbeta med att planera och genomföra undersökningar, utredningar och analyser. Du kan söka jobb som till exempel utredare, analytiker och handläggare. Du kan specialisera dig inom arbetsmarknad, organisation, migration, demografi, hälsa, genus eller familj.
Utbildningar inom ämnet
Aktuella kurser och program inom ämnet.
Kurs på grundnivå
Kurs på avancerad nivå
Aktuella kurser på avancerad nivå
Program på grundnivå
Program på avancerad nivå
Aktuella program på avancerad nivå
Utbildning på forskarnivå
Vi erbjuder också utbildning på forskarnivå i sociologi. I mån av resurser annonserar vi ut doktorandplatser ut maximalt två gånger per år.
Examen
För att få en kandidatexamen i sociologi kan du antingen läsa fristående kurser eller något av de kandidatprogram som listas under Utbildningar inom ämnet.
För att få en masterexamen i sociologi läser du något av de masterprogram som listas under Utbildningar inom ämnet. Under vissa förutsättningar kan det vara möjligt att läsa till en masterexamen genom fristående kurser.
Forskning inom ämnet
Vi erbjuder en dynamisk forskningsmiljö med många ämnesöverskridande samarbeten och en stark internationell forskningsprofil. Vi är särskilt framstående inom områdena familjesociologi, genus och jämställdhet, politisk sociologi, socialpolitik, sociala nätverk och social skiktning.
Kontakt
Studievägledning
För vägledning kring studier i ämnet, studieplanering, studieuppehåll, tillgodoräknande och studieintyg.
Du är också välkommen att boka tid för vägledande samtal, om allt som rör din studiesituation.
Om du stöter på problem under studietiden kan det vara bra att veta att studievägledaren arbetar under tystnadsplikt.
Studierektor grund- och avancerad nivå
Studierektorrna ansvarar för planering av kursutbud, kursplaner, lärarbemanning med mera. De tar också beslut i vissa studentfrågor.
Studentexpedition
För studieintyg, frågor om antagning, tentamen och registrering med mera kontaktar du Sociologiska institutionens studentexpedition.