Demografi

Är du intresserad av befolkningsutvecklingen i världen? Varför vissa länder har högre barnafödande än andra? Hur barn med skilda föräldrar mår? Hur det går för dem som invandrat till Sverige? Då ska du läsa demografi!

Ämnesbeskrivning

Demografi, eller befolkningslära, är studiet av befolkningen, dess storlek, sammansättning och förändring.

Demografiska frågor är kopplade både till hur samhället utvecklas i stort, och till andra vetenskapliga ämnen. Att bli demograf är därför ett sätt att konkret ge dig användning av hela din utbildning.

Fruktsamhet, dödlighet och migration är de tre grundläggande processer som demografer studerar. Under utbildningen får du studera dessa med hjälp av olika vetenskapliga perspektiv, vilket gör utbildningen tvärvetenskaplig. Några exempel på sådana är nationalekonomi, kulturgeografi, sociologi, historia, socialantropologi, epidemiologi, folkhälsovetenskap och statsvetenskap.

Vi erbjuder utbildning i demografi på master- och doktorandnivå. Kvantitativa metoder och data science är viktiga delar av utbildningen, men vi välkomnar också studenter med begränsade kunskaper i statistik. Utbildningen ger dig praktiska färdigheter i att hantera stora datamängder, att planera statistiska analyser och kunskaper om grundläggande statistik.

Demografiska avdelningen vid Stockholms universitet, SUDA, är en stark forskningsmiljö där världsledande forskning pågår – och våra forskare blir dina lärare.

Demografi (inkluderat i sociologiämnet) vid Stockholms universitet rankas kontinuerligt som topp 50 i världen enligt QS World University Rankings by subject, läs mer här [LÄNK], och Shanghai-rankingen (Global Ranking of Academic Subjects, ARWU), läs mer här [LÄNK].

Arbetsmarknad och karriär

Kunskaper i kvantitativa metoder och data science är eftertraktade inom många branscher. Som demograf kan du söka jobb som analytiker på myndigheter, departement, kommuner, internationella organisationer. Du kan också jobba som samhällsplanerare, prognosmakare eller analytiker på SCB, SIDA, FN, försäkringsbolag eller undersökningsföretag.

En del av våra tidigare studenter går också vidare och läser ett doktorandprogram, en forskarutbildning, efter examen.

Läs vad våra tidigare studenter jobbar med

Utbildningar inom ämnet

Aktuella kurser och program inom ämnet.

Kurs på avancerad nivå

Aktuella kurser på avancerad nivå

Program på avancerad nivå

Aktuella program på avancerad nivå

Utbildning på forskarnivå

Vi erbjuder utbildning på forskarnivå i sociologisk demografi. I mån av resurser annonserar vi ut doktorandplatser ut maximalt två gånger per år.

Forskarutbildning i demografi och sociologi

Examen

Forskning inom ämnet

Demografi är ett av Stockholms universitets ledande forskningsområden. Vår forskning täcker alla de tre befolkningsprocesserna fruktsamhet, dödlighet och migration. Mycket av forskningen är inriktad på familjedynamik - barnafödande, partnerskap, skilsmässoförhållanden - och de kulturella, sociala, ekonomiska och politiska förutsättningar som olika demografiska processer påverkas av.

Våra senaste forskningsprojekt har handlat om frågor som:

Att skiljas på äldre dar, orsaker till och konsekvenser av skilsmässa sent i livet

Ett bättre liv för barn vars förfäder var flyktingar

Integrationsdynamik - arbetslöshet, fattigdom, och segregering

Ursprungslandets och mottagarlandets inverkan på migranters fruktsamhet

Från fördel till nackdel: Uppkomsten av dödlighetsskillnader hos nya invånare i Sverige

Kontakt

Frågor om utbildning på masternivå

För frågor om masterprogrammen i demografi och sociologi eller om våra kurser på masternivå ska du kontakta de biträdande studierektorerna för masterutbildningen.

Anna Borén och Anna Carin Haag

Studierektor grund- och avancerad nivå

Studierektorrna ansvarar för planering av kursutbud, kursplaner, lärarbemanning med mera. De tar också beslut i vissa studentfrågor.