Företagsekonomi

Varför är vissa länder rika och andra fattiga? När utlöser ojämlikhet sociala konflikter? Hur uppstår finanskriser? Varför blir vissa företag mer framgångsrika än andra? Med ett historiskt perspektiv kan dessa frågor få fördjupade svar.

Ämnesbeskrivning

Inom ekonomisk historia studeras därför produktion, fördelning och konsumtion, samt deras sociala och institutionella förutsättningar i det förflutna. Här undersöks exempelvis företagandets villkor, kvinnors och mäns arbete, ändrade konsumtionsvanor, välfärdsstatens grundvalar, det ekonomiska tänkandets historia, globaliseringens effekter på låglöneländer och tillväxtens konsekvenser för klimatet.

Ämnet ger unika möjligheter att förstå dagens stora samhällsfrågor genom att sätta in dem i ett längre tidsperspektiv.

Arbetsmarknad och karriär

Utbildningen förbereder studenten för kvalificerade tjänster inom privat och offentlig sektor, inom olika intresseorganisationer och internationella organisationer. Utbildningen kombinerar färdigheter i ekonomisk analys, arkivarbete, statistisk analys och källkritik. Kunskaperna har relevans för yrkesgrupper som utredare, informatörer, lärare, ekonomer och journalister.

Utbildningar inom ämnet

Aktuella kurser och program inom ämnet.

Kurser på grundnivå

Aktuella kurser på grundnivå

Kurser på avancerad nivå

Aktuella kurser på avancerad nivå

Program på grundnivå

Aktuella program på grundnivå

Program på avancerad nivå

Aktuella program på avancerad nivå

Examen

För att få en kandidatexamen i ekonomisk historia kan du antingen läsa fristående kurser eller något av de kandidatprogram som listas under Utbildningar inom ämnet.

För att få en masterexamen i ekonomisk historia läser du något av de masterprogram som listas under Utbildningar inom ämnet.

Mer information på su.se/examen

Forskning inom ämnet

SBS forskning sorterar under fyra autonoma sektioner: Management, Redovisning, Marknadsföring och Finansiering.

Managementsektionen utgörs av drygt 20 forskare och är en av de största och forskningsmässigt mest framstående i Sverige. Managementforskning behandlar övergripande frågor om hur makten utövas i samhället i stort och mer specifikt i olika företag, organisationer, sammanslutningar och sociala rörelser. Managementsektionens forskning har en stor bredd och täcker områden som Human Resource Managent, Entreprenörskap, Socialt entreprenörskap, Hälso- och livsstilsstyrning, Projekt- och teambaserad styrning, Formeringen av eliter och deras inflytande i företag, organisationer och samhället m.m.

Redovisningssektionen utgörs av drygt 20 forskare inom forskningsområdena Redovisning och Operations management. Redovisningssektionen är en av de största enheterna inom redovisningsforskningen i Sverige. Redovisning är centralt för finansiell planering och uppföljning i alla typer av organisationer. Det är ett grundläggande verktyg för att bidra till ekonomisk och annan transparens i samhället. Operation management är centralt för designen och kontrollen av produktionsprocesser av varor och tjänster. Det är ett grundläggande verktyg för att bidra till ekonomisk effektivitet i företag och organisationer. Redovisningssektionen på SBS bedriver forskning inom områdena finansiell redovisning, styrning av offentlig sektor, revision och ekonomi- respektive verksamhetsstyrning och operations management.

Marknadsföringssektionen utgörs av drygt 20 forskare som bedriver forskning om strategisk marknadsföring såväl mellan företag och konsumenter som mellan olika företag, om konsumentbeteende och konsumtionskultur, samt om företags- och marknadskommunikation. Sektionen tar fasta på att vi är lokaliserade i Stockholm, med den närhet till organisationer och företag som det innebär, samtidigt som vi också ser till att placera oss i en global kontext. Som en följd av detta ser vi till att samarbeta flitigt, såväl med andra discipliner som med forskare i andra länder, och strävar efter att skapa en stimulerande global miljö där vi kan ägna oss åt utbildning och forskning av högsta kvalitet inom området marknadsföring såväl som inom delområdet reklam och PR.

Finanssektionen utgörs av omkring 20 forskare och doktorander och är därmed en av de större forskningsenheterna i Sverige inom finansforskningen. Forskningen täcker en majoritet av finansforskningens huvudområden. I synnerhet har finanssektionens forskning fokuserat på risk management och derivat, corporate governance och finansiella marknaders mikrostruktur.

Läs mer om forskning på Företagsekonomiska institutionen

Kontakt

Andra ämnen inom Ekonomi och företagande

Intresseområde