Pedagogiskt ledarskap – att leda skolans normer och värden - Uppdragsutbildning
Kursen om det pedagogiska ledarskapet för skolans och förskolans normer och värden stärker rektorers förmågor att leda förändring, bygga förändringskapacitet och att göra kritiska analyser av verksamheten mot bakgrund av normer och värden. Särskild vikt läggs vid att undersöka och analysera skolkultur, och hur den hindrar eller främjar önskade värden och normer. Viktiga begrepp som demokrati, jämställdhet och inkludering undersöks, bland annat med stöd av normkritiska perspektiv.
Ett processinriktat arbetssätt ger stöd åt att träna ett ledarskap som främjar medarbetares och sina egna förmågor att undersöka, pröva och handla på nya sätt. Metodiker som ger stöd för ett reflekterande förhållningssätt prövas och utvecklas under kursens gång.
Undervisning
Kursen pågår under ett år med minst 8 utbildningsdagar, heldagar, av vilka flertalet är förlagda till internat. Undervisningen utgörs av föreläsningar, grupparbeten och studier av verksamheter och hemuppgifter.
Se studiehandledning för mer detaljerad information. Studiehandledningen laddas upp på lärplattformen för deltagare som erbjuds plats på utbildningen senast en månad innan kursstart.
Anmälan
Kursen ges med start under höstterminen och löper över två terminer (HT-VT). Det är huvudmannen som anmäler skolledaren till utbildningen. Anmälan görs via ett elektroniskt formulär på Skolverkets webbplats och man loggar in med BankID. I anmälan ska rektorns personnummer samt uppgift om hur länge rektorn haft skolledaruppdrag sedan rektorsutbildningen avslutades anges.
Anmälningsperioden för höstterminen 2025 är den 17 mars – 15 april.
Huvudmannens betalningsansvar
Huvudmannen och Skolverket delar på kostnaderna för utbildningen. Skolverket står för lärosätenas kostnader för utbildningen medan huvudmannen står för deltagarens förutsättningar för att genomföra utbildningen, såsom lön under utbildningstiden, kurslitteratur samt kostnaderna för internat- och seminariedagar och resor till och från dessa. Huvudmannen åtar sig att stå för dessa kostnader vid anmälan till utbildningen när Skolverkets elektroniska anmälningsformulär fylls i.
Möt våra studenter
Läs intervjun med två kursdeltagare
Martin Hellstadius Rangborg och Sofie Abrahamsson, två kursdeltagare läsåret 2024-2025.
– Den här kursen är verkligen något som alla rektorer borde få möjlighet att delta i. Det handlar om att utveckla sitt ledarskap och få nya perspektiv på de värderingar som styr oss som ledare.
Martin Hellstadius Rangborg, rektor på Solhemsskolan.
Till intervjun med Martin och Sofie
Martin Hellstadius Rangborg, rektor på Solhemsskolan, och Sofie Abrahamsson, rektor på ESS-gymnasiet. Foto: Karin Larsson
Kursansvarig
Rektorsutbildning
Vid frågor kontakta:
Rektorsutbildningarnas kansli
E-post rektorsprogrammet: rektorsprogrammet@edu.su.se
E-post rekryteringsutbildning: rekryteringsutbildning@edu.su.se
E-post fortbildning för rektorer: fortbildningforrektorer@edu.su.se
Rektorsutbildning vid Stockholms universitet: