Sociologi: Personal, arbete, organisation II

Sociologi: Personal, arbete och organisation II 30 hp är termin fem på PAO-programmet för dig som har valt sociologi som huvudområde.

Kursen fördjupar förståelsen av samhällets funktionssätt och ger större förmåga att tillämpa sociologiska kunskaper.

Kursen består av fyra delkurser om 7,5 hp vadera.

Delkurser

Klassisk sociologisk teori

Denna kurs ger en fördjupad presentation av centrala teoretiska perspektiv inom sociologin med tyngdpunkt på klassisk teori. Delkursen behandlar både enskilda betydande teoretiker och teoretiska teman som definierar viktiga forskningsområden inom sociologin.

Kvalitativ analys

Kursen introducerar kvalitativ metod och analys. Kursen ger grundläggande kunskaper i den kvalitativa forskningens fokus och traditionella datainsamlingsmetoder. Föreläsningarna presenterar övergripande perspektiv och frågor, datainsamlingsmetoder och hur kvalitativt material analyseras. Seminarier tar upp frågor om den kvalitativa forskningens premisser och svårigheter ger praktisk övning i datainsamling och analys.

Kvantitativ analys

Delkursen syftar till att ge grundläggande kunskap om principer och tillvägagångssätt i kvantitativt samhällsvetenskapligt forsknings-och utredningsarbete. De studerande tränas i problemanalys och konkretisering av frågeställningar samt att utifrån dessa välja lämplig undersökningsdesign. Statistiska urvalsmetoder, kvantitativa datainsamlingsmetoder samt grundläggande kvantitativa analysmetoder behandlas. De studerande lär sig att förstå innebörden i olika begrepp och mått som är vanligt förekommande i kvantitativt orienterad forskning.

Organisationsteori

Kursen syftar till att ge fördjupad kunskap om organisationsteorins olika delområden med särskild betoning på omvärld, organisationskultur och identitet, ledarskap samt beslutsfattande. Centrala teorier introduceras och vi analyserar och diskuterar varför organisation och organisering är viktiga begrepp för att förstå det samhälle vi lever i.

Undervisning

Undervisningen ges i form av föreläsningar och seminarier.


Examination

I kursen förekommer olika examinationsformer såsom individuell skriftlig tentamina, hemtentamina samt löpande examination i enlighet med vad som anges för respektive delkurs på delkursens sida i Athena.

Examinator

Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.


Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.


Kursrapporter visas för de tre senaste kurstillfällena.








Studentexpedition

För studieintyg, frågor om antagning, tentamen och registrering med mera kontaktar du Sociologiska institutionens studentexpedition.

Studievägledning

För vägledning kring studier i ämnet, studieplanering, studieuppehåll, tillgodoräknande och studieintyg.

Du är också välkommen att boka tid för vägledande samtal, om allt som rör din studiesituation.

Om du stöter på problem under studietiden kan det vara bra att veta att studievägledaren arbetar under tystnadsplikt.

Studierektor grund- och avancerad nivå

Studierektorrna ansvarar för planering av kursutbud, kursplaner, lärarbemanning med mera. De tar också beslut i vissa studentfrågor.