Utvecklingspsykologi, 4: Barns hälsa och livsvillkor

Kursen ger grundläggande kunskaper om barns skiftande hälsa och livsvillkor där hälsa definieras som ett tillstånd av fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och inte enbart som frånvaro av sjukdom eller svaghet.

Begreppet hälsa innefattar också kulturella och etiska aspekter där barn ges möjlighet att känna mening med livet. Betydelsen av bestämningsfaktorer för hälsa på olika nivåer uppmärksammas såsom livsvillkor, levnadsvanor, strukturella faktorer och samhällets organisation. Skolan med dess utjämnande samhällsuppdrag och familjen blir därmed viktiga inslag i kursen där skolpsykologens arbete spelar en central roll.

Under kursen behandlas preventiva insatser som ges på olika nivåer för barns hälsa inom skolor och familj.

Studenter ges möjlighet att utveckla och göra observation i skolmiljö vilket utgör en progression från småbarnsobservationerna tidigare i utvecklingspsykologin.

Kursen ger även kunskap om barn som lever med våld. Det ges möjlighet att träna på och få kunskap om hur man samtalar med barn som varit med om svåra händelser samt utforma anmälan till Socialtjänsten.

Du som är registrerad på kursen hittar schema och övrig kursinformation samt kurskommunikation i lärplattformen Athena. Där loggar du in med ditt universitetskonto.

Kursen ges på termin 2 i terminsdel C.


Undervisning

Obligatoriska inslag kan förekomma på kursen. Vilka dessa är framgår av schemat och förklaras närmare i kursanvisningarna.

Detaljerad information hittar du i aktuell kursplan och kursanvisningarna för kursen. Länk till kursplanen hittar du här på sidan och kursanvisningarna läggs upp på kursens sajt i universitetets lärplattform senast vid kursstart.

Förväntade studieresultat

Information om kursens förväntade studieresultat hittar du i aktuell kursplan.

Examination

Information om kursens examinationsformer hittar du i aktuell kursplan.

Datum för examinationstillfällen hittar du i kursens schema.

Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.


Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

Kurslitteratur fastställs av Psykologiska institutionens styrelse.

Kurslitteraturlistan ska finnas tillgänglig två månader före kursstart. Om denna saknas så kontrollera med kursansvarig lärare innan du beställer inläsning eller köper dyra kursböcker.

Kursrapporter visas för de tre senaste kurstillfällena.







Kursansvarig lärare/examinator
Johan Lundin Kleberg, johan.lundin.kleberg@su.se

Registrerade studenter använder i första hand lärplattformen för lärarkommunikation.

Utbildningsadministration och studievägledning