Agrargeografi
Dagens lantbruk är sprunget ur historiska förändringar men är samtidigt en del av aktuella samhälls- och miljöutmaningar så som klimatförändringar, rättvis omställning, migration och långsiktigt hållbar livsmedelsförsörjning.
Kursen kräver kandidatexamen med 90 hp i arkeologi, ekonomisk historia, etnologi, företagsekonomi, geografi, geovetenskap, historia, kulturgeografi, landskapsarkitektur, miljövetenskap, nationalekonomi, samhällsplanering, socialantropologi eller annat landskapsrelaterat ämne. Alternativt antagen till masterprogram i globalisering, miljö och social förändring, kulturgeografi, samhällsplanering eller samhällsvetenskapliga miljöstudier. Dessutom krävs Engelska 6.
Detta är temat för kursen i agrargeografi som ger ett rumsligt och samhällsvetenskapligt teoretiskt perspektiv på jordbrukets geografiska förhållanden och förändringar.
Kursen bidrar med en kritisk genomlysning av hur samhälle och människor har organiserat livsmedelsförsörjningen lokalt men också hur globala förändringsprocesser påverkar jordbruket och hur dessa processer får lokala effekter och avtryck i landskap över hela världen. I människans utnyttjande av mark uppstår ofta konkurrens mellan olika intressen i landskapet, så som odling av bioenergi istället för mat, igenplantering av åkermark för intensifierat skogsbruk, rekreation på före detta jordbruksmark så som golfbanor eller hästgårdar. Olika former av rättigheter till mark såsom nyttjande och brukningsrätt samt vad äganderätten egentligen innebär behandlas på kursen, frågor som är viktiga för historiska och samtida förändringar. En annan central fråga rör hur dagens organisation av jordbruksarbete och dess sociala villkor står i relation till immigration och alltmer automatiserade och datadrivna processer.
Klimatförändringar och välfärdsperspektiv skiljer sig mellan länders och världsdelar i hantering av livsmedelsförsörjningen. Jordbrukets ekonomiska förutsättningar är både lokalt betingade och globalt marknadspåverkade, äldre ekonomisk geografisk teoribildning om lokalisering, skala och komparativa fördelar används på kursen i relation till samtida teoribildning om globalisering, politisk ekologi och agrarekonomi för att förstå och förklara aktuella och historiska skeenden. Kursen har därmed ett särskilt fokus på de geografiska faktorer som förstärker och förändrar driftsformer i jordbruk på olika platser och hur dessa står i relation till den globala och samhälleliga kontext de är del av.
Ett analytiskt mål med kursen är utveckla och fördjupa kursdeltagarnas kunskaper om jordbrukets speciella geografiska förutsättningar i relation till både historisk förståelse och vår tids samhälls- och miljöutmaningar.
Undervisning
Undervisningen består av föreläsningar, seminariebehandling av aktuell forskningslitteratur samt exkursioner.
Förväntade studieresultat
Efter genomförd kurs förväntas studenten kunna:
- kritiskt granska och förklara historiska processer och dess geografiska utfall, samt analysera nutida globala utmaningar vad gäller livsmedelsförsörjningen på olika platser under olika samhälls-, miljö- och klimatförhållanden,
- utifrån skilda teoretiska perspektiv kritiskt problematisera vad som styrt jordbruket på nationell och global nivå sedan 1800-talet i olika delar av världen,
- självständigt planera, genomföra och presentera en studie inom ett för kursen relevant tema.
Examination
Examinationen består av ett självständigt arbete samt inlämnade seminarieuppgifter.
Kursen examineras i följande delar:
Seminarier, 7,5 hp
Projektarbete, 7,5 hp
Examinator
Flera lärare bedömer och sätter betyg inom kursen.
Examinator:
Karen Haandrikman
Kursansvarig lärare:
Anders Wästfelt
Studentexpedition/Internationell koordinator
Kontakta i första hand studentexpeditionen om du har allmänna frågor om dina studier och när det gäller registrering bland annat i Ladok och Athena. Här kan du även beställa vidimerade intyg. På studentexpeditionen finns också institutionens internationella koordinator som kan svara på frågor om studier utomlands inom våra utbildningar och utbytesstudier genom institutionens avtal.

Studievägledning
Studievägledaren kan ge dig information och vägledning om studievägar, program- och kursval, antagning, behörighet, studieuppehåll, studieavbrott, tillgodoräknanden, examen och karriär. Det är till studievägledaren du vänder dig till om du har svårigheter att följa undervisningen eller har andra studieproblem.
